Kuntonyrkkeilyohjaajaksi omassa seurassa

Tapanilan Erän nyrkkeilyjaostossa kokeillaan uutta lähestymistapaa kuntonyrkkeilyohjaajan kouluttamisessa. Kevätkaudella 2014 seurassamme on kasvamassa uusi kuntonyrkkeilyohjaaja toisen ohjaajan opastamana.

Maanantaisin naisten kuntonyrkkeilyryhmän harjoituksissa on ollut koko kevään kaksi ohjaajaa, joista toinen on Inka Keijama, joka opiskelee ohjaajaksi, ja toinen on Ville Mäki-Kamppi, joka toimii opastajana. Inkalla on monen vuoden kokemus harjoittelusta seurassamme. Ville on harjoitellut yli 10 vuotta eri kamppailulajeja, sekä käynyt nyrkkeilyliiton kuntonyrkkeilyohjaajan perustason ja diplomi-kurssin. Ville on myös omassa työssään työnopastajana ja kouluttajana.

Tapanilan Erän nyrkkeilyjaoston yksi suuri vahvuus on, että kuntonyrkkeilytunteja on kuutena päivänä viikossa, ja joka päivällä on eri ohjaaja. Inka on käynyt harjoitusvuosiensa aikana kaikkien ohjaamilla tunneilla ja näin kerännyt hyvän harjoituspankin itselleen harjoituksien suunnittelua varten.

Inka opiskelee kuntonyrkkeilyohjaajaksi

Ensiaskeleet

Aluksi tarvittiin tietysti Inkan suostumus ja motivaatio alkamaan ohjaajaksi. Tämän jälkeen suunnittelimme yhteiset pelisäännöt miten asiassa edetään. Sovimme että aluksi hän suunnittelee ja ohjaa alkulämmittelyn tunnin alussa, sekä avustaa varsinaista ohjaajaa tunnin muissa osioissa.

Ennen kauden alkua Ville teki kausisuunnitelman tuntisisältöineen tukemaan tuntien suunnittelua, tavoitteena kehitys kaikilla osa-alueilla. Kevät suunniteltiin niin, että tuntien tekniikkaosuus vaikeutuu joka tunnilla. Samoin kunto-osuus oli suunniteltu nousujohteiseksi.

Jo ensimmäisestä tunnista alkaen oli hyvin selvää, että Inka on hyvin orientoitunut uuteen tehtäväänsä. Alkulämmittelyt oli suunniteltu hyvin tunnin teemaan sopivaksi. Inka veti alkulämmittelyt määrätietoisella otteella. Ainoa palaute ensimmäisestä tunnista koski äänen käyttöä, sillä salissa, jossa on pehmeä lattia ja paljon harrastajia, ääni häviää helposti, eivätkä kaikki kuule mitä ohjaaja sanoo.

Inka sai ensimmäisillä ohjaamillaan tunneilla hyvin itseluottamusta ja kokemusta, äänenkäyttökin parani heti seuraavalla tunnilla, joten seuraava askel oli koko tunnin sisällön suunnittelu ja ohjaaminen.

Tuntien ohjaaminen

Helmikuun lopussa Inka sai tehtäväkseen suunnitella kokonaisen kuntonyrkkeilytunnin alusta loppuun. Inka teki työtä käskettyä, tukenaan kausisuunnitelma ja harjoituspankki, jonka hän on ehtinyt kerätä vuosien harjoittelun myötä. Inka veti tunnin alusta loppuun Villen toimiessa tarkkailijana ja avustajana.

Tunti oli suunniteltu hyvin, ryhmän taitotaso huomioon ottaen. Tunnilla oli selkeä teema, joka toistui alkulämmittelyssä, tekniikka- ja kunto-osuudessa. Inka suoriutui ohjaajan roolissa mainiosti, eikä Villen tarvinnut puuttua missään vaiheessa tunnin etenemiseen. Inka opasti selkeästi ja näytti tehtävät riittävän hitaasti ja monta kertaa. Ajan käyttö tunnilla oli suunniteltu erinomaisesti. Sovimme että samalla kaavalla jatketaan koko loppukevät.

Palaute keväästä

Kevät eteni niin, että Inka ohjasi tunnit ja Ville tarkkaili ja avusti. Tunnit etenivät johdonmukaisesti ja selkeästi ja tuntien sisältö oli tarpeeksi haastava ja vaihteleva. Joka tunnin jälkeen Ville antoi palautteen ja sanoi myös mihin asioihin pitää seuraavalla tunnilla kiinnittää huomiota. Tuntien alussa käytiin läpi tunnin kulku, sekä seuramme yleisiä asioita, jotka koskevat ohjaajaa.

Inka on ohjaajana reipas ja helposti lähestyttävä. Inka osaa kertoa ja näyttää selkeästi asiat joita tunnilla harjoitellaan. Inka on tunnin aikana aktiivinen ja käy antamassa harjoitus- ja tekniikkavinkkejä harjoitusten aikana. Ensimmäisillä tunneilla vaivannut pieni arkuus näkyi äänen käytössä, mutta tuntien edetessä arkuus on kadonnut ja nyt Inkan ääni kaikuu salin lisäksi myös salin ulkopuolelle asti tuntien aikana.

Opastus

Opastus ohjaajaksi hoidettiin nyrkkeilyliiton kuntonyrkkeilyohjaajan perustason mukaan. Ennen tunteja käytiin läpi kuntonyrkkeilyohjaajan tehtäviä ja roolia tuntien aikana. Opastuksessa otettiin huomioon erityisryhmät, sekä paljon harjoitelleet, unohtamatta tietysti suurinta kohderyhmäämme, eli kuntonyrkkeilyä jatkoryhmässä harrastavia. Kävimme myös läpi lihashuoltoon liittyviä asioita, sekä erilaisia lihaskuntoharjoitteita ja korvaavia harjoitteita tilanteisiin, joissa kaikki eivät pysty tekemään jotain harjoitetta. Erilaisia harjoitteita ja kuntonyrkkeilytekniikoita tuntien suunnitteluun oli tuntisuunnitelmassa ja muissa harjoituspankeissa, joita seurallemme on kertynyt vuosien aikana.

Monipuolinen liikunta kaiken perusta

Nuoresta iästään huolimatta Inka on jo sangen kokenut liikkuja. Näin Inka kertoo omasta urheilutaustastaan: "Olen harrastanut kaikenlaista liikuntaa jo vauvasta lähtien. Harrastin tanssia 11 vuotta ja siinä samassa 4 vuotta yleisurheilua Tapanilan Erässä. Kävin myös vuoden verran aerobic-tunneilla. Kuntonyrkkeilyn aloitin 4 vuotta sitten, kun lopetin tanssin ja halusin kokeilla jotain aivan erilaista. Laji koukutti todella nopeasti, ja tuntuu kuin olisin vihdoin löytänyt oman lajiini. Kuntonyrkkeilyssä pidän sen monipuolisuudesta, fiiliksestä mikä treeneissä tulee ja siitä, että kehityksen huomaa nopeasti. Tykkään myös itse kovatempoisesta treenistä, ja siitä, että saa tehdä niin täysillä kuin itse haluaa. Missään ei tarvitse säästellä, mutta silti on oltava hauskaa. Nykyisin harrastan kuntonyrkkeilyn lisäksi crossfitiä, lenkkeilyä ja käyn kuntosalilla."
 

Entä mitä mieltä Inka itse on koulutuksesta? - "Minusta on hienoa päästä siirtämään treenaamisen iloa muille ihmisille ja opettaa ja valmentaa muita", sanoo iloisesti hymyilevä Inka. "Tulevaisuudessa minulla on myös suunnitelmissa olla liikunnan parissa töissä, ehkäpä juuri valmentajana.".

Saamme Inkasta mainion ohjaajan maanantai-tunneille!

 Terveisin

Ville M-K